Taal/SpracheNederlands Deutsch
Historie Betten Transport

Historie Betten Transport

Historie Betten Transport


Transportbedrijf Betten is in 1930 opgericht door grootvader Jannes Betten.
Men hield zich in deze tijd voornamelijk bezig met veevervoer en vervoer van landbouwproducten voor boeren en handelaren uit de omgeving.


In de naoorlogse periode nam de landbouw in de omgeving van Appelscha toe. Grote gebieden werden ontgonnen en toegepast voor het verbouwen van granen, aardappelen en bieten. Grootvader Jannes Betten en zijn zoon Piet Betten speelden hier op in door contacten te leggen met de plaatselijke boeren en te investeren in nieuwe vrachtwagens om de wederopbouw te ondersteunen. Dit alles resulteerde eind jaren vijftig in het vervoer van pootaardappelen voor de plaatselijke ZPC.

Tijdens de oogst betekende dit lang en hard werken, te meer omdat het laden en lossen met de hand werd gedaan. in het najaar werden grote hoeveelheden pootgoed in zakken naar de zeehavens vervoerd voor export over zee.

In het rooiseizoen waren er in Appelscha beperkte opslagmogelijkheden, extra opslagruimte werd gehuurd bij andere vestigingen in het noorden van dezelfde cooperatie. Voor dit vervoer werden de aardappelonderlossers aangeschaft. Dit bleek een goede stap te zijn in de ontwikkeling van het aardappeltransport door de firma Betten.

Goede contacten met handelaren en collegavervoerders hebben ertoe bijgedragen dat de onderlossers konden worden ingezet in het vervoer van consumptieaardappelen voor opslag en transport naar aardappelverwerkende bedrijven, met name de frites en chipsindustrie.

De seizoenen van de poot- en consumptieaardappelen sloten goed op elkaar aan. Dit betekende dat er gedurende het hele jaar werk was in het aardappelvervoer.

In 1990 werd het bedrijf overgenomen door zoon Jannes Betten en zijn zwager Henk Hatzmann. De activiteiten werden verder uitgebreid met het vervoer van thermopane glas. Voor diverse opdrachtgevers in Nederland en Duitsland verzorgt Betten het vervoer van glasbokken af fabriek naar de glasmagazijnen of rechtstreeks naar de bouwplaats. Hiervoor worden open opleggers ingezet met verrijdbare kraan, en voor hoge lading zijn er diepladers uitgevoerd met zwaardere kranen, met zijafstempeling voor zwaardere lasten.

Betten Transport is met 11 moderne koel-vriesopleggers actief in het in koel- en vriestransport. Door dagelijks verschillende routes te rijden is er een landelijke dekking. Met name in het zomerseizoen is er sprake van een vervoerspiek, en dat past goed in de bedrijfstrategie van Betten transport.

Een nieuw blijk van de toekomstvisie volgde in 2000 toen na een overname het bedrijf Hatzmann-Betten bv ontstond. Vandaag is Betten een bedrijf met veel kennis, ervaring en goede contacten bij boeren, handelaren, fabrieken en collega vervoerders. Elke medewerker van Betten heeft kennis van zaken, en dat ziet u terug in het snel, alert en efficient werken van uw transporteur.


© 2009 Betten Transport Home  |  Certificering  |  Historie  |  Nieuws  |  Contact